Dániel blogja

daniel.mentesnasi.hu

Kellenek-e a kis bioboltok?

Sorra zárnak be kisebb bioboltok.

És itt a “kicsi” szót relatív értelemben használom. Még a MentesNasi-nál kétszer-háromszor nagyobb és akár több évtizedes tapasztalattal rendelkező bioboltokat is egymás után látunk bezárni, vagy más tevékenység után nézni. Mi okozhatja ezt?

A kereslet erőteljesen növekszik az egészséges termékek iránt, akkor hogy lehet ezek a “kisebb” bioboltok ahelyett hogy bővülnének, terjeszkednének, mégis bezárni kényszerülnek?

zárva
Bárki, aki nem egy kő alatt vagy egy barlang mélyén élte le az elmúlt években az életét az látta, hogy az utóbbi egy-másfél évben egyre nagyobb biobolt láncok is kezdték meg működésükét. A Hungária körút vonalán ma már Auchan méretű bioboltok sorakoznak, a belvárosban pedig az utóbbi időben gomba módra bukkannak fel az újabb és újabb bioboltláncok üzletei. A hagyományos hipermarketek pedig, hogy nehogy lemaradjanak, elkezdték bővíteni a “mentes” és “bio” termékeik palettáját a polcaikon.

Egyik oldalról nagyon pozitív fejleménynek tartom a bioboltok szaporodását. Nagyon jó jel, hogy egyre több az egészségesebb termék és egyre több a tudatos vásárló. Másrészről viszont maga a fent említett folyamat bizonyos szempontokból erősen aggaszt.

És nem az aggaszt benne, hogy esetleg mi is arra a sorsra jutunk mint a többi kis biobolt, és le kell húznunk a rolót. Mert az üzletet pro bono, jelenleg is profitmentesen működtetjük, így azzal ha be kell zárunk nem esünk el semmilyen bevételtől. Talán már meséltük, hogy a MentesNasi-t azért hoztunk létre, mert úgy éreztük, hogy pótolnunk kell egy hiányt, be kell töltenünk egy űrt az egészséges termékek piacán, mert nem éreztük hogy lenne lehetőségünk a környékünkön számunkra megfelelő egészséges termékeket vásárolni. És gondoltunk ha mi nem találjuk meg ezeket a megfelelő termékeket, akkor biztos más is örülne neki, ha megvásárolhatóak lennének.

Azzal hogy egyre több biobolt van, ezek az egészséges lehetőségek is egyre szélesebb körben elérhetőek, és ha eljön az a világ, hogy az egészséges táplálék minden sarkon kaphatóvá válik, mi leszünk a legboldogabbak hogy más munkát kell keresnünk. :)
Mi aggaszt engem akkor mégis?

Engem csak az aggaszt, hogy ha a bioboltok piaca is leköveti azt az élelmiszer szektorban úgy általában szokásos trendet, amiben a sok kis sarki közért helyett fokozatosan 4-5 boltlánc veszi át a teljes szektort, akkor az ennek a szektornak lehet hogy nagyon a kárára válik majd.

Az egyre nagyobb boltok lehet hogy jobb árakat fognak tudni adni egyes termékekre, azzal ha többet dolgoztatják a pénztárost és naponta csak egyszer engedik ki pisilni, amit minden esetben rögzítenie kell a jegyzőkönyvbe. És valószínű több lesz a fantasztikus akció is, ami a konkurencia likvidálására kiváló fogás. Így a fogyasztó bizonyos szempontokból biztosan profitálni fog. De eközben félek el fog veszni az a fajta közvetlen kapcsolat az emberekkel, amiket a kis boltok tudtak nyújtani, és az a sokszínűség, amit a sok kis bolt sokféle kínálata nyújtott.

Nem volt csodálatos, hogy eddig elmehettünk a városban több kis bioboltba, és ott akár a tulajdonostól közvetlen kérhettünk tanácsokat. És mindenhol valami új hasznos tippel gazdagodtunk?
Nem volt fantasztikus, hogy ha x boltlánc nem forgalmazta kedvenc kókuszvizünket, akkor még mindig ott volt a speciális kis bioboltunk, ahol külön beszerezték azt nekünk?

Úgy érzem a bioboltok nagyon fontos feladatot látnak el. Nem csak egyszerűen “üzletek” ebben a mai világban, hanem egy alternatívát kínálnak egészségünk megőrzéséhez a hagyományos orvoslás hagyományos kórházaival szemben. Aki nem feltétlen szeretne marokszámra szedett gyógyszerekkel gyógyulni betegségéből, hanem arra kíváncsi, hogyan tudná megelőzni azt, vagy kigyógyítani magát alternatív, természetes megoldásokkal, az természetgyógyászokkal, bioboltokkal tud csak konzultálni ezzel kapcsolatban. És szerintem nagyon jó az, ha sok kis biobolt van, ahol sok különböző tapasztalattal rendelkező embertől tudunk sokféle különböző dolgot meghallgatni.

A kicsi boltok mindig élen jártak az új dolgok behozásában.
Nem mindig lehetett ám növényi tejeket kapni a Tesco-ban, és kókuszolaj sem volt ott minden nagyáruház polcain. Voltak idők, nem is olyan régen, amikor kicsi boltok elkezdték ezeket behozni a köztudatba, azzal a céllal hogy egészségesebb alternatívákat kínáljanak.

Most hogy a Kókuszolaj és az Eritrit mindennapi keresett cikkekké váltak a nagy multik sem akarnak kimaradni a profitból, ezért gúlákban helyezik ki ezeket a bejárathoz, mutatván hogy lám ezeket is árulnak, hozzájuk érdemes betérni.

De kérdezem én hol voltak ők akkor, amikor ezeket az egészséges alternatívákat meg kellett honosítani?

Ja, hogy az pénzbe kerül bevezetni egy új terméket, és amíg a vevők nem ismerik, addig évekig nem hoz profitot, sőt a boltnak kerül pénzébe, hogy meghonosítsa azt? Nem hozza a pénzt hanem viszi?
Persze ha már van rá kereslet, és viszik mint a cukrot (no pun intented), akkor nehogy már kimaradjunk a profitból, plakátoljuk ki mi is, hogy nálunk épp akciós.

Attól félek, hogy ezekkel a beszerzési ár alá árazott kókuszolaj akciókkal és gomba mód szaporodó üzletláncokkal pont azok a kicsi bioboltok fognak bezárni kényszerülni, akik az innovációt, az új dolgokat tudták hozni ebbe a szektorba. Akiket nem egyedül az éves számviteli mérleg adatok érdekeltek, hanem szívből kutatták az alternatív medicina tudományát. És a folyamat végére talán megmarad egy vagy két boltlánc, amikben érettségizett eladók kínálják majd azokat az elég kommersznek vélt termékeket, amit a nagy üzletlánc tulajdonosa úgy vél, hogy megfelelő profittal lehet árusítani.

A nagy boltláncok között is vannak nagyon jók (sajnos persze rosszak is), ismétlem nem kritizálni szeretnék egyetlen boltot sem. Inkább a folyamat, a tendencia az ami aggaszt, és úgy érzem ha a kisebb bioboltok nem tudják megvetni a lábukat ebben a szektorban, akkor hosszabb távon nem lesz annyi alternatívánk, mint lehetne.

sadHa te is úgy érzed, hogy szükség van a kisebb boltokra, arra kérlek támogasd őket azzal, hogy amit tudsz ott vásárolsz meg. Egy kisboltot el tud tartani mindössze 30 törzsvásárló, aki az eritrittől kezdve a liszteken át a speciális étrend kiegészítőkig úgy dönt, hogy mind ott vásárolja meg, még olyankor is amikor épp 50 Ft-tal olcsóbbra van akciózva egy másik helyen az adott termék.

Van vásárlónk aki kéthavonta visz egy zabkorpát, és mindig percekig magasztalja a boltunkat, hogy milyen szép, és milyen jó termékek vannak. És ne értsétek félre, mert nagyon örülünk minden egyes kedves szónak. De vásárlóinknak azt is értenie kéne, hogy abból a 30 forintból, amit egy zabkorpán megkeresünk nem tudjuk kifizetni a villanyszámlát és a  járulékokat. Ahhoz hogy fennmaradhassunk, és a bolt továbbra is szép és jó termékeket tudjon kitenni a polcra, arra lenne szükségünk, hogy vásárlóink minél több dolgot rajtunk keresztül szerezzenek be.

És lehet hogy egy multi épp leárazta a kókuszolajat 150 Ft-tal, vagy olcsóbban tudja adni a saját márkás termékeit, de a kis bolt viszont néha be tudja szerezni azt a speciális berki-katáng-kóró-kivonatot is, ami nevének hallatán a nagyobb boltban csak néznek rá nagy szemekkel. :) Ahhoz viszont hogy a kisebb bolt ezt a személyre szabott szolgáltatást biztosítani tudja, nem elég neki ha azt a berki-katáng-kóró-kivonatot ott vesszük minden félévben amikor elfogy, hogyha a nagybevásárlásokat máshol ejtjük meg.

A MentesNasi is aszerint fog nyitva maradni, vagy bezárni a jövőben hogy a vásárlóknak van-e igényük azokra a termékekre és szolgáltatásokra amiket itt kínálunk. A mindennapi ember nem csak négyévente szavaz a szavazóurnáknál, hanem minden egyes nap szavaz a pénztárcájával, azzal hogy hol vásárolja meg a számára szükséges terméket. Megszavazza vele hogy melyik bolt maradjon életben és melyik bolt zárjon be. Írásommal csupán annyi célom volt, hogy ez minél több vásárlóban tudatosodhasson, és senkit ne érjen meglepetés amikor kedvenc kis boltja bezár a környéken.

Ha a nagy boltok szélesebb kínálatot és jobb akciókat tudnak kínálni, és a vevőközönség úgy ítéli meg, hogy nincs szükség a kicsi bioboltokra, akkor a piac eszerint fog alakulni. Nincs is ezzel semmi baj, amíg a vásárlók tudatosak, és értik hogy ez miért történik. És tényleg ezt akarják.

Írta: Dániel
daniel.mentesnasi.hu

 

One thought on “Kellenek-e a kis bioboltok?

  • L. Hedvig says:

    Tehát. Nekem nagyon jó, hogy a tulajjal vagy a kedves kis eladó/!/lánnyal beszélem meg a vásárolandó dolgaimat, egymás tanácsát megfogadjuk. Mióta van ez a bolt, mindent ott vásárolok és bizonyítom, hogy bármi is az eszembe jut, ők azonnal szétnéznek és megrendelik nekem. (Ha ugyanezt a DM-ben kérdezem meg, tényleg csak nagy szemekkel néznek rám és közlik a nagy mondandót: ‘nem tudom’. De legalább bevallják és nem mondanak helyette valami orbitális marhaságot. És még azt sem mondhatom, hogy drága, mert – köztünk szólva, Dániel ne hallja meg -, a DM sokmindenben drágább. Részemről előnyben részesítem a “kis” boltokat, ahol ismernek, ahol köszönnek, ahol megkérdezik, hogy mit mire használok és szerényen ajánlják az újdonságokat.
    Csak be ne zárjatok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>