Dániel blogja

daniel.mentesnasi.hu

Jó-e nekünk a kapszulázott vitamin?

Mint az biztos sokaknak feltűnt, mi itt a mentesnasiban minden esetben a természetesség mellett rakjuk le a voksunkat, amikor táplálkozásról (és egyébként akkor is ha másról) van szó. Saját tapasztalataink is és kutakodásaink is arra engednek következtetni, hogy minél több ipari, kémiai eljáráson, feldolgozáson, tartósításon megy keresztül egy élelmiszeripari termék, annál kevesebb jó dolog marad benne a szervezetünk számára, és annál több káros, betegségeket indukáló anyag halmozódik fel benne.

“Minél természetesebb, annál egészségesebb.
Minél több kimondhatatlan nevű összetevő van benne, annál károsabb.”

Több helyen láttam az interneten kritizálni az ilyen, erősen leegyszerűsített hozzáállást. És tény, hogy túlságosan lebutítja a valóságban ennél sokkal összetettebb problémát.

Erre csak azt tudom mondani, hogy igen, a világ egy ennél sokkal bonyolultabb hely. De a kedves kritikusok legyenek kedvesek figyelembe venni azt is, hogy nekünk, átlag embernek nincs lehetőségünk holmi 1400 oldalas útmutató szakkönyvvel felvértezve, vagy annak megfelelő aktív ismeretnyaggal a fejünkben nekiindulni minden alkalommal, amikor bevásárolni szeretnénk a vasárnapi ebédhez. Igenis szükségünk van az ilyen egyszerű, egy mondatban summázható irányelvekre. Lehet hogy 100-ból nem 100 esetben használhatók, és nem minden egyes termékre igazak, de ha ez esetek 95%-ában a helyes döntések felé terelgetnek bennünket, és közben meg tudjuk jegyezni őket, akkor ezek óriási segítséget jelentenek hogy eligazodjunk ebben a boyolult útvesztőben amit életnek hívnak.

De mi a helyzet a vitaminokkal?

vitamins

A természetesség elve azt súgja nekünk, csak azt fogyasszuk ami a természetes étrend része. Egy nagy piros paradicsom a természet ajándéka. Egy szép mosolygós alma tele van minden jóval, ez mindenkinek teljesen egyértelmű. De kapszulázott vitamin?? Ez aztán a legkevésbé sem tűnik természetesnek. Meneküljünk! :)

Sokáig nekem is rossz érzéseim voltak a vitaminkészítmények irányában. És nem is indokolatlanul. Némelyik olyan segédanyagokat tartalmaz, amivel több kárt okoz, mint amennyit használ. És sokat lehet olvasni arról is, hogy a vitaminok csak természetes formájukban hasznosulnak, és a készítményeknek csak egy kis százaléka tud felszívodni. Ami szintén teljesen összhangban van a természetesség elvével és ezért nyilván van benne igazság.

De amikor meghozzuk végleges döntésünket a vitamin készítményekkel kapcsolatban, azért egy fontos dolgot ne felejtsünk el.
- Az emberi szervezetnek szüksége van az alapvető vitaminokra.
- Az alapvető vitaminok mind megtalálhatóak a természetes táplálékokban.
- Viszont az ember az utóbbi száz évben teljesen elfelejtette, hogyan kell természetes táplálékot termeszteni.

A mai ipari méretű növénytermesztés és állattenyésztés a mennyiségről és nem a minőségről szól. A malac és a csirke attól lesz nagyobb ha növekedési hormont kap. A tehén így tíszer annyi tejet tud leadni, mintha természetesen nevelnék, és ha kap jó sok antibiotikumot mellé, akkor talán nem is lesz beteg (annyira) az embertelen körülményektől.

És ugye kinek van kedve és ideje kivárni a vetésforgót.
Vetésforgót?
Ezen biztos felkacag a mai, modern tudományokban jártas, magasan képzett, huszonegyedik századi kétdiplomás ember. A 16. századi paraszt ember az, aki foglalkozott ilyenekkel, nem mi, akik a civilizáció csúcsán vagyunk.

A csúcsán, na igen.
Milyen érdekes, hogy ahogy egyre többet tudunk a kvantumfizikáról, és a világegyetem kialakulásáról, és minél kisebb mikrocsippeket tudunk gyártani, amik lassan kisebbek mint egy rizsszem, de elvezérelnek egy MIR ürállomást. Annál kevésbé emlékszünk arra, hogyan kell egészséges természetes táplálékot tenni az asztalunkra.
Most hogy minden annyira modern és annyira csúcstechnológiai lett, az a tudás ami néhány száz évvel ezelőtt a legtermészetesebb dolog volt a világon, hogy a talajból egy adott termény néhány év alatt kimeríti a fontos tápanyagok egy részét, ezért rotálni kell hogy mit hova ültetünk a következő évben és időnként parlagon hagyni a területet. Az ma idejétmúltnak tűnik. De miért is lenne rá szükség, hisz a nagy vegyipari konzorciumoktól van már nekünk csodaszerünk a problémára, úgy hívják káliumban gazdag műtrágya.

Anélkül, hogy ennél részletesebben belemennénk ebbe a kérdésbe, a lényeg az, hogy hiába próbáljuk tartani a természetesség elvét a táplálkozásunkban, hogyha nem jutunk hozzá olyan növényekhez vagy állatokhoz, amik a természetes környezetben nevelkedtek, és amikből megkapnánk a természetben amúgy gazdagon dúskáló vitaminforrásokat. Az erősen kimerített talajok és ipari jellegű állattenyésztés egyike sem a vitamidús táplálkozsunknak kedvez.

Pár száz évvel ezelőtt egészen más lett volna a helyzet. Egy akkori embernek azt tanácsoltam volna, egyen sok zöldséget, és felejtse el a vitaminkészítményeket (ha akkor léteztek volna ilyenek), de a mai embernek a vitamin pótlás nem is annyira természetellenes dolog, mert ha jobban megnézzük nem más, mint a természetes módon bekerülni szükséges, de modern táplálkozásunkból kifolyólag sajnos be nem kerülő vitaminok visszapótlása. Ma sajnos már csak így tudjuk visszaállítani a természetes táplálkozással bevivendő vitaminmennyiséget. Persze aki otthon, bio körülmények között termeszti a saját fogyasztására elegendő kis zöldségét, és eredeti tehéntrágyát és vetésforgót használ, arra ez mind nem vonatkozik. De van egy olyan érzésem, hogy ők a szűk kisebbség, még az amúgy átlagnál sokkal tudatosabb olvasóközönségünk között is. Egyszerűen nincs rá lehetőségünk.

1400075713_vitamin-station-every-one-tabletta-30-db
Ezért ezek a vitaminkészítmények nem is olyan rossz dolgok, kétségtelenül kevésbé jók, mint a vitamindús zöldségek, de határzottan jobbak mint vitaminhiányos állapotokban élni.

Amire viszont mindenképpen figyelnünk érdemes, hogy milyen vitaminokat fogyasztunk, mert vitaminkészítmény és vitaminkészítmény között óriási különbségek lehetnek.

Bizonyos vitaminok csak más vitaminokkal együtt, vagy csak szerves formában tudnak hasznosulni, ezért fontos hogy a készítmény ezeket együtt és abban a formában tartarlmazza. Egyes vitaminok oldott cseppek fomájában sokkal jobban szívódnak fel mint kapszulában. És az sem utolsó szempont hogy a gyártó ne adjon hozzá felesleges mesterséges szereket “kötőanyag” vagy “tartósító” formájában.

mindenmentesMi hosszas keresgélés után három fő márka forgalmazása mellett döntöttünk, akik szerintünk egyszerre képviselik a természetességet és a megfelelő szakértelmet a vitaminok terén. Ráadásul nálunk az is szempont volt, hogy lehetőleg magyar előállítású legyen a készítmény, vagy legalábbis részben Magyarországon készüljön, ha lehetséges. Hogy melyik ez a három márka, azt a MentesNasi boltban és webbolton is könnyen megtaláljátok.

TIPP: Most idelinkeltem a vitamin kategória linkjét, ami a webbolton belül az összes vitamint tartalmazza, de ha kifejezetten egy adott gyártó termékeire vagyunk csak kíváncsiak, akkor ha rákattintunk a márka nevére, ami a felette lévő sorban van mindig a terméknév felett, akkor az megjeleníti nekünk annak a gyártónak az összes termékét egy lapon (illetve több lapon, ha egy lapon nem fér ki, és akkor a lapok között szokásos módon felül a számokkal lépegetni lehet). Pl ha rákattintunk arra hogy Vitamin Station, akkor ide jutunk. Ha rákattintunk arra hogy Nature&Vitality, akkor ide jutunk.

Ha bármi kérdésetek lenne a vitaminokkal kapcsolatban, hogy mit milyen formában, mennyit érdemes szedni, milyen esetben melyik javallott, lelkes dietetikusunk mindig szívesen áll rendelkezésetekre hogy tanácsot adjon, őt mindig megtaláljátok a boltban. Még most is, amikor minden felől azt hallani, hogy mindenhol mindenki épp beteg.

Én és Nóri kiválóan álljuk a sarat, és ha néha kicsit kapar is a torkunk, másnapra mindig rendbe szoktunk jönni. Hát kell ennél jobb reklám egy bioboltnak? :)

One thought on “Jó-e nekünk a kapszulázott vitamin?

  • Dániel says:

    Újra működnek a hozzászólások a blogon. Sajnos a spammerek lehetetlenné tették az elmúlt hetekben a hozzászólást, de már megoldodttuk a problémát, és ismét lehet hozzászólni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>