Dániel blogja

daniel.mentesnasi.hu

Most már gluténmentesen is McMérgezheted magad!

Ki ne emlékezne alig néhány évvel ezelőtt.
Ahogy áll az étkezdében a sorban és kérdezi az eladót,
“- Tessék mondani. Ebben liszt, van?
- Hogy tessék?
- Csak azt szeretném megkérdezni, hogy ebben az ételben van-e liszt.
- Hogy van-e liszt? Mit tudom én. Jóóóska. Van a pőrkőőtben liszt?
Nincs. Azt hiszem nincs.
- Azt hiszi? Értem. Hát nagyon szépen köszönöm. Viszontlátásra!”

Mintha csak tegnap lett volna.
Ahogy állunk a sorban és érezzük a hátunkon a sorban mögöttünk álló, egyre türelmetlenebb emberek szúrós tekintetét, ahogy szinte lyukat éget felsőruházatunk anyagán, amiért mi ilyen hülye kérdésekkel tartjuk fel a sort.

Mc-GM-hambiKi gondolta volna akkor! Azokban az időkben. Hogy alig néhány év leforgása alatt innen majd eljutunk oda, hogy a legnagyobb gyorsétteremlánc menüjén külön gluténmentes hamburger jelenjen meg!

Senki. Biztos vagyok benne, hogy senki a világon!

Olyan eredmény ez, amit méltán ünnepelhet a világ glutén- és lisztérzékeny közössége. Nagy változást jelent majd ez az életükben, és nem csak azért mert hogy végre mi is tömhetjük magunkba a szaftos sajtburgert. És nem kell üres krumplit majszolgatnunk a sarokban, amíg a többiek jóízűen börgert falatoznak, amikor a baráti társaság egy meki-ben köt ki egy görbe este lezárásaként.
Hanem főleg azért, mert ezzel tulajdonképpen a multicégek birodalmában is legitimizált és elismert lett ez a jelenség, hogy igenis vannak, akik nem ehetnek glutén tartalmú ételeket. Tessék rájuk is gondolni!

Olyan ez, mint ahogy mára már elő van írva, hogy hivatali épületekben mozgássérültek számára is kötelezően kell biztosítani a feljutást. Vagy hogy a gyógyszereken Braille írással is fel kell tüntetni a hatóanyagot. A gluténérzékenység végre végérvényesen is egy elismert és társadalmilag elfogadott jelenség lett, amire már a legnagyobb éttermekben is oda kell figyeljenek!
Talán épp ideje volt. Ez tényleg nagy dolog. Úgyhogy méltán örülhetünk neki, ünnepelhetjük és élvezhetjük a sikert.

auchan-gluténmentes-termékválaszték-bővítés

De ha ez így van, és mindenki egytől-egyig örül, ki-ki képeket tölt fel magáról a gluténmentes hamburgere társaságában. Vagy azt érzi meg kell örökítenie egy fotóval a gyönyörű látványt, ahogy a kedvenc hipermarketében egyre hosszabb sorokon át roskadozik a gluténmentes termékek egyre nagyobb teret nyerő szekciója.
Ha minden ennyire a gluténmentes élet egyszerűbbé válásának irányába mutat, akkor Dániel miért nem boldog?
Dániel miért nem tud jólesően hátradőlni a foteljában, és végre egy olyan blog posztot írni, hogy minden mennyire szép és jó?

Ami igaz, az igaz, Dánielt már kisiskolás korától fogva ünneprontónak titulálták. Könnyen lehet hogy vele van a probléma. Lehet hogy egyszerűen nem tud önfeledten örülni?

Ennek megítélése természetesen az olvasó feladata, de Dániel kötelességének érzi elmondani, hogy attól még hogy a glutént kiveszik egy termékből. Az attól még nem lesz feltétlenül egészséges! :(

Kövezzetek meg és kiáltsatok ki ti is ünneprontónak, de valakinek akkor is ki kell mondania, hogy sajnos sokkal toxikusabb anyagok is vannak egy McDonalds hamburgerben mint a glutén!

Egy korábbi írásomban úgy fogalmaztam, hogy a gluténérzékenységre tekinthetünk úgy mint egy áldásra, abból a szempontból hogy az allergiás vagy puffadásos vagy egyéb tünetek, minket gluténérzékenyeket figyelmeztetnek azokra a problémákra amiket a glutén okoz, és ezért megkímélhetjük magunkat a később manifesztálódó, glutén által hosszabb távon okozott, 20-30 év alatt kialakuló problémáktól, amikről mások esetleg még csak nem is tudnak hogy zajlanak a szervezetükben. Nekünk legalább van egy jó bejelző rendszerünk!
De most hogy kivették a glutént a hamburgerből, és szervezetünk erre az allergénre már nem jelez be, vajon ez az azt jelenti, hogy most már örül ennek az éteknek így ebben a formában?

Azt kell mondanom, hogy nem. Sajnos nagyon nem.

A hidrogénezett növényi zsiradékok ugyanúgy le fognak rakódni az érfalainkon, mert ezek olyan zsírmolekulák, amik a kémiai eljárások folyamatának köszönhetően össze-vissza csavarodnak, tekerednek és a szervezet nem tudja jól lebontani őket, és végül olyan helyeken fognak lerakódni, ahol semmi szükség rájuk.

A nátrium-glutamát, ami azért van benne a termékben, hogy izgassa az agyad élvezeti receptorait, és mind többet és többet akarjál enni belőle, az ugyanolyan toxikus marad számodra, attól még hogy glutén már nincsen a hamburgeredben.

Az 50-60 gramm cukor, ami egy közepes menüben van ugyanúgy tönkreteszi az inzulinháztartásodat, üres kalóriákkal hizlal és hosszú távon diabétesz és rengeteg krónikus betegség okozója.
És hiába kéred diétás kólával a menüt, ha már a Buci tele van a finomított cukorral!
(Az aszpartámról, amivel a diétás kólát édesítik már ne is beszéljünk.)

Sajnos attól, hogy gluténmentes lett az a börger, ki kell mondani, emberi fogyasztásra még nem lett alkalmas!

És ugyanebben a szellemben, sajnos attól még, hogy kilométeres sorokban sorakoznak a glutén-mentes termékek a hipermarketek polcain, attól azokat még nem feltétlenül lehet úgy tekinteni, mintha ezek a hipermarketek végre egészséges termékeket forgalmaznának.

Nekünk is nap mint nap sok gluténmentes termék kerül a kezünkbe, és persze minden esetben megnézzük az összetevőket. És nagyon sokszor ijedten rakjuk vissza a polcra az árut, mintha valami forróhoz nyúltunk volna, látva azt a töménytelen mennyiségű E betűt, tartósítót, térfogatnövelőt, ízfokozót, cukrot, glükóz-fruktóz szirupot és miegymást, amikkel ezek a termékek nagyon sokszor tele vannak.

Csak az irányú félelmemnek szerettem volna hangot adni ebben a rövid kis írásban, hogy ez a sok gluténmentes címke ami egyre több helyen jelenik meg, könnyen megtévesztő lehet, és a “mentesség” illúziója alatt egy tucat más káros anyagot veszünk magunkhoz, abban a hitben hogy mi most egészségesen táplálkozunk.

Én továbbra is azt javaslom, hogy mindenki, aki megkapta ezt a nem kívánt “ajándékot” az élettől, hogy gluténérzékeny. Az használja az előnyeit is és ne csak a hátulütőit. Ha már rá lettünk kényszerítve, hogy folyton elolvassuk az összetevő listákat, akkor nyugodtan használjuk ki ezt arra, hogy pontosan értsük mi minden van az ételünkben, és ne álljunk meg annál az egyetlen összetevőnél, ami nálunk azonnali problémát okoz, mert ha megesszük, aznap egész nap rosszul vagyunk. Ott vannak azok az összetevők, amik 10-20 év alatt teszik tönkre a szervezetünket, azokra is érdemes odafigyelnünk.

A McDonalds és a hipermarketek profitorientált mamutcégek. Viselkedésüket a piaci igényekhez próbálják mindenkor igazítani. Azért vezetik be ilyen ütemben a gluténmentes menüket, és gluténmentes polc sorokat, mert egyre többen keressük azokat, egyre többen jelezzük ez irányú igényünket. Ha nagyon sokan kifogásolnánk a többi mérgező összetevőt is, azzal további nyomást tudnánk gyakorolni ezeknek a cégeknek az üzletpolitikájára. Ezért én azt javaslom, eddigi sikereink láttán, ne üljünk be mint aki jól végezte dolgát, elégedetten a karosszékbe, hanem sikereinken felbuzdulva, meg se álljunk addig, amíg a McDonalds ki nem szedi az összes káros anyagot a hamburgereiből!

Vagy! És ez most csak úgy alternatívaként eszembe jutott.

Menjünk el inkább egy olyan étterembe, ahol nem csak az aktuális kommersz igényekre, hanem ténylegesen az egészségünkre is odafigyelnek. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>