Dániel blogja

daniel.mentesnasi.hu

A Bélgyilkos

Néhány hete hívatlan látogatót kaptam. Egy teljesen átlagos keddi napon nézett be hozzám. És azóta több ismerősömtől is hallom, hogy náluk is járt mostanában.

Úgy neveztem el a “Bélgyilkos”.

 

bélgyilkos

 

Az egész úgy indul, hogy az első 1-2 napon súlyos, akut panaszok jelentkeznek, erős hasfájás, hányás (de gyakorlatilag minden kijön), gyengeség és influenza-szerű tünetek.

Nekem is szépen megindult a lázam felfelé, és akkor fogtam először gyanút, hogy talán mégsem a menzán volt ma romlott a paleo menü, hanem itt valami egészen másról lehet szó.

Az akut és az influenza-szerű tünetek néhány nap alatt azután lecsengenek, legalábbis nálam viszonylag gyorsan, 2 nap alatt elmúltak, ami azután jött, arra viszont magam sem számítottam.

Azóta teljes mértékben tejérzékeny vagyok. Semmilyen tejterméket nem tudok elfogyasztani. De tényleg semmilyet.

Ez azért furcsa, mert én ugyan évek óta figyelek a gluténra, immáron körülbelül ötödik éve, hogy gyakorlatilag gluténérzékeny vagyok, de a tejjel eddig sosem volt semmilyen problémám. Annyira nem, hogy napi 1/2 – 1 litert is elfogyaszthattam, semmilyen érezhető negatív hatást nem gyakorolt rám. Kifejezetten szerettem a tejet, és az összes többi tejterméket. Most viszont ha csak egy kis sajtot is reszelnek az ebédemre, egész délután gyomorgörcsöm lesz, és dolgozni sem tudok.

Aki tejérzékeny, az tudja miről beszélek, és nekem is csak azért volt meglepő a jelenség, mert ilyet még nem hallottam, hogy valaki kedden még nagy tejfogyasztó, szerdán pedig már tejérzékeny. Nem nagyon tudtam hová tenni a dolgot, de szerencsére kollégáim segítettek, és elmagyarázták mi is történt velem.

Meglátogatott a Bélgyilkos!

 

virus-close-up1

Egy nagyon durva vírus lehet mostanában a levegőben, ami az emésztőrendszerbe jutva drasztikus pusztítást tud végezni.

A kórokozó jelenlétét a láz és az influenza-szerű kezdeti tünetek is jól mutatják.

A tejérzékenységet, mint azt tudjuk, legtöbb esetben az egészséges bélflóra hiánya tudja okozni, és ez a vírus, minden jel arra mutat, hogy képes rendesen legyalulni az egész bélflóránkat.

Ilyenkor egy egészséges, szolid táplálkozás mellett is hetek (vagy adott esetben hónapok) kérdése hogy bélflóránk helyre tudjon állni és laktáz-enzim termelésünk ismét normál üzemjáraton futhasson. Ezt az enzimet az egészséges bélflóra jóságos baktériumai állítják elő, és ezek segítségével tudjuk megfelelően lebontani a különböző tejtermékeket. Enélkül, elnézést a kifejezésért, de csak rothadozni tud a belünkben ez a táplálónak vélt fehér folyadék.

Addig amíg a bélflóránk nem állt teljesen helyre, nem is érdemes a tejtermékekkel próbálkozni, mert annak mindig csak rossz vége lesz. Komoly problémáink lesznek és a gyógyulási folyamat is csak lassabban halad.

A gyógyulás segíthető jó minőségű probiotikumot tartalmazó készítmény szedésével. De figyeljünk ezekben a jó bacik mennyiségére. Ezekből több milliárdnak kell lenni egy ilyen kapszulában, ahhoz hogy hatása legyen. Néhány bolti termék sajnos olyan keveset tartalmaz, hogy semmi értelme fizetni érte, semmi eredményt nem fogunk elérni vele.

Ha úgy érzitek titeket is betámadott ez a vírus, és most otthon feküsztök, azért ne szontyolódjatok el nagyon. Finom növényi tejeink és sajtjaink vannak, amikkel ügyesen át lehet vészelni egy ilyen időszakot, és nem kell még a megszokott ételekről vagy a kávénkról sem lemondanunk közben.

Nálam most már két hete tart ez az állapot. Jövő héten azt hiszem megpróbálkozom egy kis bio sajttal, hogy megnézzem hányadán állunk. Később meg fogom írni, itt lentebb, annak akit érdekel, hogy mennyit sikerült javítani a helyzeten két hét leforgása alatt, probiotikumok szedése mellett.

Addig is, ne feledjétek: Óvakodjatok a Bélgyilkostól!

És ha már elkapott: Néhány hétig semmi tejtermék!

3 thoughts on “A Bélgyilkos

  • Dániel says:

    Ígértem, hogy megírom, hogyan alakul az állapotom. Körülbelül 4-5 hét volt, hogy újra tudtam fogyasztani a tejermékeket. Kicsit még éreztem akkor is, hogy megvisel, de már nem okozott komoly problémát. Majdnem 2 teljes hónap kellett, hogy ugyanúgy toleráljam a tejet, mint azelőtt.

  • wdkiu says:

    situs poker online mandiri, bni, bri, bca 24jam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>