Dániel blogja

daniel.mentesnasi.hu

Gluténérzékenység és a kávé kapcsolata

forrás: The Healthy Home Economist

forrás: The Healthy Home Economist

Ha gluténérzékeny vagy és szoktál kávézni, ülj le mielőtt elkezded olvasni ezt a cikket.

A legfontosabb információ, amit a legutóbbi PaleoFX12 konferencián megtudtam múlt hónapban Austinban, egy nagyon meglepő kapcsolatot tárt fel a glutén és a kávé között, aminek messzemenő következményei vannak az autoimmun betegségekre nézve is.

A problémának semmi köze nincs a koffeinhez, így a leírtak a koffeinmentes kávéra ugyanúgy vonatkoznak.

Dióhéjban, egy közelmúltbeli laboratóriumi kutatás kimutatta, hogy a kávé 10%-át egy olyan fehérje alkotja, ami kereszt-reakcióba lép a glutén antitestekkel.

Ez azt jelenti, hogy ha te gluténérzékeny illetve lisztérzékeny vagy, és tartózkodsz a glutén tartalmú gabonák fogyasztásától, esetleg teljesen elhagytad azokat étrendedből, de kávézni azért szoktál, akkor nagy valószínűséggel a kávéban ez a fehérje továbbra is kiváltja nálad ugyanazokat az egészségügyi problémákat, amiket próbálsz elkerülni.

Más szavakkal, hiába vagy abban a hitben, hogy a mostani gluténmentes étrended teljesen megfelelő számodra, nagyon is elképzelhető, hogy a kávé elhagyásával egy sokkal egészségesebb szintre tudnál feljönni.

A gluténérzékenység tünetei

A legtöbb ember, aki gluténérzékeny, nem is tud erről, mert az emésztőrendszeri tünetek, mint a büfögés, szellentés, hasfájás, hasmenés a legritkább tünetcsalád amiben a glutén problémák megmutatják magukat!

Mik a leggyakoribb tünetei a gluténérzékenységnek?

Migrénes fejfájások és idegrendszeri tünetek – akár Szklerózis Multiplex!

Hormonális és endokrin problémák egy másik gyakori megnyilvánulásai a glutén okozta problémáknak.

Hogyan vált ki a kávé gluténérzékenységi tüneteket

De mi történik pontosan, amikor egy gluténérzékeny ember glutént fogyaszt?

Azok, akikben glutén elleni antitestek vannak, immunválasszal reagálnak az étellel bevitt gluténra. Ez azt jelenti, hogy a glutént a test ellenségként érzékeli, és a glutén antitestek megtámadják a glutént, megpróbálva elpusztítani azokat. Ez a glutén elleni támadás egy gyulladásos válaszreakció, és gyulladásos tünetek felléphetnek bárhol a testben, bármelyik szervben vagy szövetben.

És most jön a sokkoló információ, amibe a glutén és a kávé kapcsolatának kutatása közben botlottam.

Dr. David Clark, funkcionális neurológus és endokrin specialista szerint:

“Nincs olyan létező betegség vagy egészségügyi probléma, ami valamilyen formában ne kapcsolódna – az egészségügyi kutatások irodalmában – a gluténérzékenységhez.”

Ez azért elég erős állítás!

Lényegében, ha te gluténérzékeny vagy, bármilyen mértékben és formában, és úgy tűnik a legtöbb ember az, ha tud róla, ha nem, ismerve az autoimmun problémák mennyire járvány méreteket öltöttek napjainkra, a glutén antitestek reagálhatnak benned más ételekben található fehérjékre is, ugyanúgy mintha azok glutén lennének, kiváltva ezzel a gyulladásos immunválaszt.

A fehérje, ami a kávéban van, a leggyakoribb ilyen kereszt-reakciót kiváltó fehérje. Mivel a fehérje a kávéban, az ami kiváltja a választ, a koffeinmentes kávéra való áttérés nem oldja meg a problémát.

Lehetséges, hogy valaki gluténérzékeny, de nem vált ki nála kereszt-reakciót a kávé?

Igen, elképzelhető, de ennek megállapításához nagyon drága laboratóriumi teszteket kell elvégezni és nagyon jó orvosunk kell legyen hozzá, hogy megállapíthassuk.

Írta: Sarah, thehealthyhomeeonomist.com
Fordította: Dániel, daniel.mentesnasi.hu

coffee

FRISSÍTÉS (szerk): Jó hír a kávéfogyasztóknak, hogy talán mégsem kell teljesen lemondaniuk a kávéról. A fenti cikk írója később kikérte Nora Gedgaudas véleményét, aki a Primal Body, Primal Mind című könyv szerzője, és a gluténérzékenység világhírű szakértője, aki hozzájárult, hogy részletes véleményét teljes egészében közzétehessék.

A kérdésre Ms. Gedgaudas ezt a választ adta írásban:

“Ez egy nagyon komplex téma, és sok erőfeszítésbe kerül, hogy lépést tartsunk a legújabb kutatásokkal.
Beszélgetettem róla Aristo Vojdanival és másokkal a Crex Labs-nál (ahol a kutatásokat végezték – szerk.), és más emberekkel is beszélgetve, akiket kiképeztek ennek a témának az ismertetésére a következő álláspontra jutottunk:
A kávé, amit a tesztjeikben használtak, egy erősen feldolgozott (elő-őrölt, vagy instant jellegű) kávé volt. Úgy tűnik, valami történik a feldolgozás folyamata közben, amitől a kávé fokozottan kereszt-reaktívvá válik. Elképzelhető, hogy kereszt-szennyeződik gluténnal a feldolgozás vagy a tárolás közben. Az is lehet, hogy attól alakul ki, ahogy a feldolgozás folyamata hat a kávéban található fehérjére. Úgy tudom, ezt most is kutatják. Lehet, hogy az organikus, egészben pörkölt kávéra ez nem áll fenn.
A másik fele a kérdésnek az, hogy milyen erős ez a kereszt-reakció a kávé esetében. Érdekes módon az összes kereszt-reagáló anyag között ez a kávéfajta váltotta ki a legerősebb reakciót. Nem ez a leggyakoribb kereszt-reaktív anyag, de kétségtelenül ez váltja ki a legmarkánsabb kereszt-reakciót. Zavaros egy kicsit, tudom. De kétségtelenül a leggyakoribb gluténnal kereszt-reakciót kiváltó anyag a tej (még specifikusabban a kazein). Közel fele a gluténérzékeny embereknek tejérzékeny is egyben. És ha érzékeny vagy a tej bármelyik fehérjéjére, akkor neked tejet egyáltalán nem szabad fogyasztanod. Minden gluténnal kereszt-reagáló anyagra való érzékenység permanens érzékenységnek számít, mert ugyanazt a reakciót váltja ki a szervezetedben, mintha glutén lenne. Az immunrendszer ugyanúgy reagál, nem tesz különbséget. A kereszt-reakció természete éppen ez.”

Ms. Gedgaudas fokozott elővigyázatosságot javasol kávé fogyasztás esetén a gluténérzékenyeknek, és azt tanácsolja, hogy ha valaki semmiképpen nem tud lemondani a kávéról, akkor is először szüneteltesse azt, és csak miután az antitest szám kellően lement, próbálkozzon meg óvatosan újra egy organikus, egészben pörkölt kávéval, hogy meglássa az nála milyen reakciót vált ki.

Organic_Coffee_Bean_Sack

Szerkesztő megjegyzései:
Elképzelhető tehát, hogy sok múlik a kávé fajtáján, és az organikus, egészben pörkölt kávé nem vált ki olyan erős kereszt-reakciót a gluténérzékenyeknél. A kutatás jelenleg is folyamatban!

Mi a Mentesnasi-nál ettől függetlenül is, első pillanattól a minél inkább feldolgozatlan, természetes összetevők mellett tettük le a voksunkat. Egyre több kutatás látszik megerősíteni, hogy a feldolgozás során egyre egészségtelenebbé válnak a termékek. Azt hiszem az idő továbbra is minket fog igazolni. Aki elkezd átállni egy “mentesebb” étrendre, jó irányba viszi az egészségét!

Egyébként egy ideje gondolkodunk rajta, hogy szeretnénk a kis boltunkban organikus kávét is felszolgálni, amit igény szerint zabtejjel, mandulatejjel, vagy kókusztejjel lehetne ott helyben is elfogyasztani vagy elvinni. Ha van erre érdeklődés, kérem jelezzétek a boltban, mert ha nincs, nem akarjuk magunkat felesleges beruházásokba verni. Várjuk visszajelzéseiteket. – Dániel

28 thoughts on “Gluténérzékenység és a kávé kapcsolata

 • Ágnes says:

  Én biztonságban érzem magam a paleo kávémmal, ami organikus, és kókusz tejjel kevert.

 • Dániel says:

  Kedves Endre,
  Nem vagyok kutató, és nem tisztem megítélni a tanulmányt mennyire szakszerű vagy nem. Egy dolgot viszont biztosan tudok. A kávé nálam nagyon hasonló tüneteket vált ki, mint a glutén tartalmú étel fogyasztása. Azért fordítottam le ezt a cikket, hátha ad valami támpontot a miértek megértéséhez. Én magam is szeretném jobban megérteni a dolgot.
  Ha neked van igazad, és a cikk merő sületlenség, akkor is tény hogy legalább 1 embernél akiről tudok (én) a kávé problémát tud okozni.

 • Endre says:

  Be lehetett volna rendesen is mutatni egy ilyen gondolatmenetet, de a cím, a “Gluténérzékenység és a kávé kapcsolata – Ezt tudnod kell!”, majd utána az első kiemelt rész, miszerint “Dióhéjban, egy közelmúltbeli laboratóriumi kutatás kimutatta, hogy a kávé 10%-át egy olyan fehérje alkotja, ami kereszt-reakcióba lép a glutén antitestekkel.” pontosan elegendő ahhoz, hogy jól megzavarja a kezdő vagy nem teljesen tájékozott gluténérzékenyeket, merthogy ők sem feltétlen kutatók.

  Van egy internetes csoportunk, ahol segítjük egymást. A kevésbé tapasztaltak többször beidézték ezt a se füle, se farka írást, és nem győzzük elmagyarázni nekik, hogy jelenleg nincs kimutatva semmilyen kapcsolat a glutén és a kávé között. Ha valakinek árt a kávé, az önmagától a kávétól van, a hatásvadász írásoknak pedig ne dőljenek be.

  Vagyunk többen, akik jó tanácsokkal segítjük egymást, és vannak az ilyen és hasonló írások, amik bizony ártanak. Még akkor is, ha esetleg nem is szándékosan azért készültek.

  • Dániel says:

   Minő szerencse, hogy a tapasztaltak elmagyarázzák az újaknak, hogy ne foglalkozzanak új kutatási eredményekkel, mert az csak összezavarja őket.
   Valami azt súgja nem sok innováció fog jönni abból a csoportból.

  • Dániel says:

   Nem tudom hogyan árthat valakinek az, ha kipróbálja egy hónapra hogy elhagyja a kávét, és aztán lassan fokozatosan hozza vissza, hogy megnézze van-e őrá valamilyen hatással. Nem értem a felháborodást. Legrosszabb esetben egy hónapig nem ivott kávét, pedig ihatott volna. Nem olyan nagy veszteség, ami indokolná ezeket a drámai hangvételű hozzászólásokat.

 • gondolkodj okosan says:

  Be lehetett volna mutatni, de nem sok értelme van, amíg eléggé hiányosak az információk.
  A tájékoztatás, az abszolút fontos, pláne olyan esetekben, ahol ténylegesen mondjuk gluténérzékeny az illető.
  Vegyük pl. ezt a paleo divatot. Vannak cukrászatok, ahol ott virít a gluténmentes/mindenmentes paleo süti a polcon, ajánlják is ezerrel. Ha gluténérzékeny vagy – klinikailag igazolt -, akkor általában egy szemernyi glutént sem szabadna/kellene bevinni a szervezetbe. (Sok termékre rá is van írva, hogy glutént nyomokban tartalmazhat. Ez fontos, ilyen esetben kerülendő.)
  Egy cukrászatban a lisztmentességet hogyan garantálják? Ott úgy száll a liszt a levegőben, hogy csak na. Egy paleosnak végül is tök mindegy, hogy érintkezett-e a süti liszttel, de egy lisztérzékenynek nem. Állati sokat tudnak a jóindulatú, tájékozatlan segítők is ártani ily módon.

 • Gizus says:

  Kedves Ágnes, Kérlek, megírnád nekem privátba, h. melyik az a kávé amit fogyasztasz (organikus, paleo) és hol lehet beszerezni? Nekem pajzsmirigy alul működésem van (autoimmun) és most annyira rossz lett a laboreredményem, h. elhatároztam, kiiktatom a glutént a táplálkozásomból. A kávéról sajnos nem tudok lemondani, anélkül nem működök. Ezért érdekelne, milyen kávé az, ami nem “szól bele” az autoimmun pajzsmirigygyulladásba az ún. keresztkötés által.
  Nagyon szépen megköszönöm, ha megírod a tapasztalataid a kávéval kapcsolatban. (Ha más is hozzá tud szólni érdemben a kérdésemhez, szívesen veszek minden véleményt.)

  Üdvözlettel. gbatori7@t-online.hu

 • Tamara says:

  A paleo cukrászati üzemek kizárólag paleo alapanyaggal dolgoznak. Ott az életben nem fog búzaliszt szállni, mert aki paleo életmódra adja a fejét, az már-már vallásos buzgalommal kerüli a gabonát, tejterméket, cukrot és adalékanyagokat. Aki paleo üzemet nyit, annak egyszerűen nincs dolga gabona lisztekkel, így maximum a mandulaliszt száll a levegőben. Több paleo sütemény beszállítóval is dolgozunk, s mind kizárólag paleo termékekkel foglalkoznak. Ugyanez igaz a paleo alapanyaggyártók jó részére is, pl. a Nature Cookta.

 • Evelin says:

  Presszókávét szoktam fogyasztani, viszont néhány napja ittam egy Nescafé -t (natúr, nem 2 az 1-ban), és nem sokkal utána voltak tüneteim. Mivel csak otthoni saját magam által készített ételeket ettem, nagyon gyanús lett az instant kávé, nézegettem is utána a csomagolást, nem találtam rajta semmi gluténra utaló információt. És most ez a cikk… elgondolkodtató.

  • Tunde says:

   En is nescafet ittam, es olyan undoritoak hogy azt irjak a weboldalukon hogy glutenmentes. A rejtelyes fejfajasaim szigoru gluten mentes dieta utan sem multak. A dietetikus nekem itt azt mondta (uk) hogy kizarolag organikus kavet igyak, es nem lesznek tuneteim. Ez igaz a teara is! Es kb minden elelmiszerre ami feldolgozott. Cukor, kakaopor. Es igaza lett.ez 2015 ben volt… Az a bizonyos 20pp. Az alatt nem kotelesek rairni hogy glutent tartalmazhat. Hajra az organikus kavezonak!

 • Evelin says:

  A kereszt-reakción (ha van) sajnos a paleo sem segít.

 • […] Szeretném felhívni az autoimmun betegségben szenvedők figyelmét arra, ami az alábbi blog cikkében olvasható. Gluténérzékenyek esetében a kávé keresztreakciót válthat ki.: kattints a következő linkre! mentesnasi.hu […]

 • Fulop Adam says:

  Udv

  Annyival egeszitenem ki, hogy olvastam Dr. Perlmutter konyvet es Cyrex lab-nak hivjak a labort pontosan, ahol a glutenerzekenysegi teszt kicsit (sokkal) bovebb, atfogobb mint itthon.
  Ott nezik a teljes keresztreakcios panelt, ami szinte biztosra mondhatoan kimutatja, hogy valakinek pozitiv vagy negativ a glutenerzekenysege.
  Olyan kerdesem lenne, hogy itthon milyen tesztrel lehet megmondani pontosan, hogy valakinek glutenintoleranciaja van vagy sem?
  Mert azt olvastam sok embernel, hogy negativ lett a teszt es megis problemat okoz neki a gluten…

1 2 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>