Dániel blogja

daniel.mentesnasi.hu

Gluténérzékenység és a kávé kapcsolata

forrás: The Healthy Home Economist

forrás: The Healthy Home Economist

Ha gluténérzékeny vagy és szoktál kávézni, ülj le mielőtt elkezded olvasni ezt a cikket.

A legfontosabb információ, amit a legutóbbi PaleoFX12 konferencián megtudtam múlt hónapban Austinban, egy nagyon meglepő kapcsolatot tárt fel a glutén és a kávé között, aminek messzemenő következményei vannak az autoimmun betegségekre nézve is.

A problémának semmi köze nincs a koffeinhez, így a leírtak a koffeinmentes kávéra ugyanúgy vonatkoznak.

Dióhéjban, egy közelmúltbeli laboratóriumi kutatás kimutatta, hogy a kávé 10%-át egy olyan fehérje alkotja, ami kereszt-reakcióba lép a glutén antitestekkel.

Ez azt jelenti, hogy ha te gluténérzékeny illetve lisztérzékeny vagy, és tartózkodsz a glutén tartalmú gabonák fogyasztásától, esetleg teljesen elhagytad azokat étrendedből, de kávézni azért szoktál, akkor nagy valószínűséggel a kávéban ez a fehérje továbbra is kiváltja nálad ugyanazokat az egészségügyi problémákat, amiket próbálsz elkerülni.

Más szavakkal, hiába vagy abban a hitben, hogy a mostani gluténmentes étrended teljesen megfelelő számodra, nagyon is elképzelhető, hogy a kávé elhagyásával egy sokkal egészségesebb szintre tudnál feljönni.

A gluténérzékenység tünetei

A legtöbb ember, aki gluténérzékeny, nem is tud erről, mert az emésztőrendszeri tünetek, mint a büfögés, szellentés, hasfájás, hasmenés a legritkább tünetcsalád amiben a glutén problémák megmutatják magukat!

Mik a leggyakoribb tünetei a gluténérzékenységnek?

Migrénes fejfájások és idegrendszeri tünetek – akár Szklerózis Multiplex!

Hormonális és endokrin problémák egy másik gyakori megnyilvánulásai a glutén okozta problémáknak.

Hogyan vált ki a kávé gluténérzékenységi tüneteket

De mi történik pontosan, amikor egy gluténérzékeny ember glutént fogyaszt?

Azok, akikben glutén elleni antitestek vannak, immunválasszal reagálnak az étellel bevitt gluténra. Ez azt jelenti, hogy a glutént a test ellenségként érzékeli, és a glutén antitestek megtámadják a glutént, megpróbálva elpusztítani azokat. Ez a glutén elleni támadás egy gyulladásos válaszreakció, és gyulladásos tünetek felléphetnek bárhol a testben, bármelyik szervben vagy szövetben.

És most jön a sokkoló információ, amibe a glutén és a kávé kapcsolatának kutatása közben botlottam.

Dr. David Clark, funkcionális neurológus és endokrin specialista szerint:

“Nincs olyan létező betegség vagy egészségügyi probléma, ami valamilyen formában ne kapcsolódna – az egészségügyi kutatások irodalmában – a gluténérzékenységhez.”

Ez azért elég erős állítás!

Lényegében, ha te gluténérzékeny vagy, bármilyen mértékben és formában, és úgy tűnik a legtöbb ember az, ha tud róla, ha nem, ismerve az autoimmun problémák mennyire járvány méreteket öltöttek napjainkra, a glutén antitestek reagálhatnak benned más ételekben található fehérjékre is, ugyanúgy mintha azok glutén lennének, kiváltva ezzel a gyulladásos immunválaszt.

A fehérje, ami a kávéban van, a leggyakoribb ilyen kereszt-reakciót kiváltó fehérje. Mivel a fehérje a kávéban, az ami kiváltja a választ, a koffeinmentes kávéra való áttérés nem oldja meg a problémát.

Lehetséges, hogy valaki gluténérzékeny, de nem vált ki nála kereszt-reakciót a kávé?

Igen, elképzelhető, de ennek megállapításához nagyon drága laboratóriumi teszteket kell elvégezni és nagyon jó orvosunk kell legyen hozzá, hogy megállapíthassuk.

Írta: Sarah, thehealthyhomeeonomist.com
Fordította: Dániel, daniel.mentesnasi.hu

coffee

FRISSÍTÉS (szerk): Jó hír a kávéfogyasztóknak, hogy talán mégsem kell teljesen lemondaniuk a kávéról. A fenti cikk írója később kikérte Nora Gedgaudas véleményét, aki a Primal Body, Primal Mind című könyv szerzője, és a gluténérzékenység világhírű szakértője, aki hozzájárult, hogy részletes véleményét teljes egészében közzétehessék.

A kérdésre Ms. Gedgaudas ezt a választ adta írásban:

“Ez egy nagyon komplex téma, és sok erőfeszítésbe kerül, hogy lépést tartsunk a legújabb kutatásokkal.
Beszélgetettem róla Aristo Vojdanival és másokkal a Crex Labs-nál (ahol a kutatásokat végezték – szerk.), és más emberekkel is beszélgetve, akiket kiképeztek ennek a témának az ismertetésére a következő álláspontra jutottunk:
A kávé, amit a tesztjeikben használtak, egy erősen feldolgozott (elő-őrölt, vagy instant jellegű) kávé volt. Úgy tűnik, valami történik a feldolgozás folyamata közben, amitől a kávé fokozottan kereszt-reaktívvá válik. Elképzelhető, hogy kereszt-szennyeződik gluténnal a feldolgozás vagy a tárolás közben. Az is lehet, hogy attól alakul ki, ahogy a feldolgozás folyamata hat a kávéban található fehérjére. Úgy tudom, ezt most is kutatják. Lehet, hogy az organikus, egészben pörkölt kávéra ez nem áll fenn.
A másik fele a kérdésnek az, hogy milyen erős ez a kereszt-reakció a kávé esetében. Érdekes módon az összes kereszt-reagáló anyag között ez a kávéfajta váltotta ki a legerősebb reakciót. Nem ez a leggyakoribb kereszt-reaktív anyag, de kétségtelenül ez váltja ki a legmarkánsabb kereszt-reakciót. Zavaros egy kicsit, tudom. De kétségtelenül a leggyakoribb gluténnal kereszt-reakciót kiváltó anyag a tej (még specifikusabban a kazein). Közel fele a gluténérzékeny embereknek tejérzékeny is egyben. És ha érzékeny vagy a tej bármelyik fehérjéjére, akkor neked tejet egyáltalán nem szabad fogyasztanod. Minden gluténnal kereszt-reagáló anyagra való érzékenység permanens érzékenységnek számít, mert ugyanazt a reakciót váltja ki a szervezetedben, mintha glutén lenne. Az immunrendszer ugyanúgy reagál, nem tesz különbséget. A kereszt-reakció természete éppen ez.”

Ms. Gedgaudas fokozott elővigyázatosságot javasol kávé fogyasztás esetén a gluténérzékenyeknek, és azt tanácsolja, hogy ha valaki semmiképpen nem tud lemondani a kávéról, akkor is először szüneteltesse azt, és csak miután az antitest szám kellően lement, próbálkozzon meg óvatosan újra egy organikus, egészben pörkölt kávéval, hogy meglássa az nála milyen reakciót vált ki.

Organic_Coffee_Bean_Sack

Szerkesztő megjegyzései:
Elképzelhető tehát, hogy sok múlik a kávé fajtáján, és az organikus, egészben pörkölt kávé nem vált ki olyan erős kereszt-reakciót a gluténérzékenyeknél. A kutatás jelenleg is folyamatban!

Mi a Mentesnasi-nál ettől függetlenül is, első pillanattól a minél inkább feldolgozatlan, természetes összetevők mellett tettük le a voksunkat. Egyre több kutatás látszik megerősíteni, hogy a feldolgozás során egyre egészségtelenebbé válnak a termékek. Azt hiszem az idő továbbra is minket fog igazolni. Aki elkezd átállni egy “mentesebb” étrendre, jó irányba viszi az egészségét!

Egyébként egy ideje gondolkodunk rajta, hogy szeretnénk a kis boltunkban organikus kávét is felszolgálni, amit igény szerint zabtejjel, mandulatejjel, vagy kókusztejjel lehetne ott helyben is elfogyasztani vagy elvinni. Ha van erre érdeklődés, kérem jelezzétek a boltban, mert ha nincs, nem akarjuk magunkat felesleges beruházásokba verni. Várjuk visszajelzéseiteket. – Dániel

28 thoughts on “Gluténérzékenység és a kávé kapcsolata

 • Gyuri says:

  Alá tudom támasztani az egyik részét. Testvérem fokozottan reagál bőrével a gluténra. Tudja mindenki, hogy a kávék nagy része néhány nagy anyacég terméke. Bizonyos kávégyártó család kávéira látványosan reagált, s talált olyan kávéterméket, egy másik anyacégnél amire viszont nem. Mókásan ezen anyacég másik terméktípusára sem. Most ezeket nem nevezném meg, mert nem akarok reklámozni. Valószínűsítjük a termékelőkészítési folyamatok közbeni szennyeződést.

 • szabo katalin says:

  Erdeklodnek hogy csak szemes kavet fogyaszthatok? vagy milyet?

  • Dániel says:

   Kedves Katalin, a cikkben megszólaló szakértő biztosat nem tudott mondani, azt mondja a kutatások most is folynak. Annyit javasolt, hagyjuk el a kávét teljesen egy pár hétre vagy hónapra, majd lassan hozzunk vissza egy egészben őrölt szemes kávét, és figyeljük, hogyan reagál rá szervezetünk. Ha nem okoz problémát, akkor ihatjuk.

 • Szatmári Pálné says:

  Én a tchibo- kávét fogyasztom és glutén-laktózmentes étrendet tartok. Én nem vettem észre, hogy a kávétól tüneteim lennének? itthon főzöm természetesen. Vagy nem kellenne egyáltalán cikk alapján innom. Ez elgondolkodtató!

 • Endre says:

  Rengeteg véleményt olvasok naponta gluténérzékenyek beszámolóiból, de a gyakorlat egyáltalán nem igazolja a kávé ilyen jellegű problémás hatását.

  A keresztreakciónak semmi valós bizonyítását sem látom a cikkben. Ez így a riogatáson kívül nem alkalmas semmire.

 • Judina says:

  Gyuri
  2015-03-05 – 09:02

  privátban szeretném megkérdezni melyik az a kávé amiről beszélsz, mert szerintem nekem is azzal lehet gondom. Teljes egészébengluténmentes étrendet folytatok, viszont a napi ( márcsak 1) kávéról nem tudok-akarok lemondani.. (arbocz@gmail.com ) címre kérlek írj.

 • Judina says:

  privátban szeretném megkérdezni melyik az a kávé amiről beszélsz, mert szerintem nekem is azzal lehet gondom. Teljes egészében gluténmentes étrendet folytatok, viszont a napi ( márcsak 1) kávéról nem tudok-akarok lemondani.. (arbocz@gmail.com ) címre kérlek írj.

 • gondolkodj okosan says:

  Be tudnátok linkelni azokat a tudományos cikkeket, amik a fenti állításokat igazolnák? Szívesen utánaolvasnék részletesebben, nem ilyen “bulvár” szinten. Előre is köszike.

  • Dániel says:

   Ez a cikk fordítás, nem saját írásom. A fordított angol nyelvű anyagra a link meg is található a fordítás végén. Ha követed azt a linket, az eredeti cikk alján megtalálod a referenciákat és a linkeket, amiket le tudsz ellenőrizni és amiken tovább tudsz menni ha érdekel a téma. Azok természetesen angol nyelvűek. Sajnos ebben a témában csak ennyi fordításra volt időm. De ha lesz új fontos fejleménye a kutatásnak, megpróbálok időt szakítani arra is hogy lefordítsam.

 • gondolkodj okosan says:

  Igen, ez szép, hogy én keressem meg, de meg is kerestem, nincs olyan referencia közöttük, ami alátámasztaná a fenti állítást. Ezért is kérdeztem tőled, hiszen
  tudhatnád, hogy sok olvasó nem érti az angol nyelvű irodalmat, ráadásul nem tud különbséget tenni a hiteles és nem hiteles állítások, irodalmak között. Ezért nagy annak a felelőssége, aki ilyesmiket terjeszt. Igazolt állításokat adok tovább, terjesztek, vagy olyanokat, amiket az emberek hallani szeretnének?
  Ide csak azért írtam, mert a blogban megjelenő írások alapot adnak arra, hogy a valóban anyagcserezavarokkal küzdő embertársaink, akik amúgy is fokozott stressznek vannak kitéve, még jobban megijedjenek – pl. lisztérzékeny vagyok, tényleg, már szemes kávét sem ihatok?
  Javaslom, hogy energiáitokat inkább abba fektessétek, hogy beszereztek az általatok forgalmazott lisztmentes termékekről olyan tanúsítványokat, amik igazolják, hogy nem tartalmaznak glutént, még nyomokban sem. Ha ennek a listáját még fel is tennétek a honlapra, máris többet segítenétek, mint a “para” keltésével.

 • Dániel says:

  Ez az egész gluténérzékenység egy viszonylag új jelenség. Néhány évtizede közel sem öltött ilyen méreteket. Hogy pontosan mi okozza, és mi húzodik meg a hátterében arról sincs pontos képünk csak kutatások és hipotézisek.
  Ha vannak új kutatási eredmények, én fontosnak tartom megosztani. Nem riogatás céljából, hanem hátha valakinek segítséget ad. Én például sose értettem miért okoz nálam a kávé ugyanolyan tüneteket mint a glutén. Most talán egy lépéssel közelebb kerültem a válaszhoz.

 • gondolkodj okosan says:

  Az általad ismertetett “kutatási” eredmények sajnos nem hitelesek, semmilyen tudományos folyóiratban nem közöltek ilyen kutatás(oka)t. Az internet sokat kibír. Mostantól a te felelősséged is, hogy mit és hogy tálalsz…

  Nem újszerű jelenség a lisztérzékenység. Tudni lehet, hogy mi okozza. Már az 1900-as évek elején is ismerték, sőt tudták is, hogy hogyan kezeljék.

  Neked gondolom klinikailag igazolt (vékonybélbiopszia + IgA teszt) lisztérzékenységed van.

  Az új, az, hogy sokan azt hiszik, hogy a lisztes ételek tehetnek sokféle problémáról. Sőt, még az is lehet, hogy van, akinél tényleg. De a liszt nem csak glutént tartalmaz. Az emberek szubjektívek. (Pl. hasmenést okoz ez is, az is, tehát van közötte összefüggés.)
  Azért érdemes elgondolkodni azoknak, akiknél a glutén ugyanolyan tüneteket okoz, mint a kávé, hogy
  Glutén= alapvetően két fehérje “keveréke”
  Kávé = különböző fehérjék, cukrok, zsírok, és egyéb vegyületek keveréke (tartalmaz pl. klorogénsavat is, ami jótékony hatással van a vércukorszintre)

1 2 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>